Dieta osób starszych często jest niepełnowartościowa. Seniorzy jedzą nie do końca zbilansowane posiłki, w wyniku czego cierpią na niedobory ważnych składników. W jadłospisie brakuje witaminy D, wapnia, żelaza, potasu i sodu. Efektem jest niedożywienie, apatia, brak sił i nagły spadek wagi. Warto pamiętać, że zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne w podeszłym wieku. Suplementy diety nie zastąpią prawidłowo skonstruowanego jadłospisu dla seniora. Jak zatem sprawić, by nasz bliski jadł zdrowo i smacznie?
Powodów, dla których osoba starsza nie wykazuje zainteresowania zdrowym żywieniem, jest wiele. Najczęstsze z nich to:
Pamiętajmy, że osoby starsze często skarżą się na choroby jamy ustnej. To sprawia, że seniorowi trudno jest gryźć pożywienie. Na dodatek zmianie ulega też odczuwanie smaków, dlatego rodzic czy dziadek może używać więcej soli i cukru. Starsze osoby zmagają się również z brakiem apetytu – powodem jest zanik kubków smakowych. Natomiast problemy ze wzrokiem powodują, że senior traci radość z gotowania i wypróbowywania przepisów i jedzenia.
Jeżeli więc opiekujemy się starszym rodzicem albo dziadkiem, dopilnujmy, by jego jadłospis był odpowiedni. Upewnijmy się, że senior codziennie je 4-5 posiłków o stałych porach. W menu powinno znaleźć się 5 porcji surowych albo gotowanych warzyw. Potrawy niech będą różnorodne. Dobrze, jeśli osoba starsza codziennie wypija 7-8 szklanek płynów i zjada 3 porcje chudych przetworów mlecznych. Tygodniowy jadłospis dla seniora powinien też obejmować ryby, zarówno tłuste (raz w tygodniu), jak i chude. Dobre dla zdrowia będzie ograniczenie cukrów prostych, soli, mieszanek przyprawowych i gotowych produktów. Zachęćmy bliską osobę do aktywności. Mogą to być spacery albo proste ćwiczenia gimnastyczne.
Menu osoby starszej powinno być bogate w witaminy i składniki odżywcze. Najważniejszy z nich jest wapń, gdyż jego niedobór może skutkować osteoporozą. Wapń znajdziemy w produktach mlecznych, morskich rybach, kapuście włoskiej, jarmużu, szczypiorku, natce pietruszki, nasionach roślin strączkowych. Drugim ważnym składnikiem diety jest żelazo, którego brak prowadzi do anemii. Jeśli senior ma jego niedobory, wprowadźmy do jego diety więcej zielonych warzyw i mięsa. Istotne są również witaminy z grupy B, które zapobiegają chorobom układu krążenia i niedokrwistości. Osoba starsza powinna jeść orzechy, jajka, drób, mleko sojowe, ryby. Warto też włączyć do diety antyoksydanty, czyli witaminy A, C, E i foliany. Aby zapobiec ich niedoborom, przygotowujmy bliskiej osobie 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Niedożywienie jest problemem wielu seniorów. Osoby starsze jedzą niewiele, a posiłki nie dostarczają im wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Pamiętajmy, że także u naszych bliskich niedożywienie oznacza większe ryzyko powstania chorób – także odleżyn u osób leżących. Na dodatek stany zapalne w organizmie mogą trwać dłużej. Lekarstwem na to jest odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta, która sprzyja procesowi zdrowienia. Zdrowe odżywianie to także silniejsze mięśnie oraz lepsza odporność organizmu.
Jeżeli chcemy, by rodzic lub dziadek jak najdłużej cieszył się zdrowiem psychicznym i fizycznym, trzymajmy się tych zasad:
Jeśli zauważymy, że nasz bliski ma problemy z odżywianiem, warto jak najszybciej zacząć skłaniać go do zmiany diety. Dobrze jest robić to delikatnie i taktownie, jednocześnie odnosząc się ze zrozumieniem do dotychczasowych nawyków seniora. Bardzo ważne jest tutaj wyczucie, tak, aby zmiana sposobu odżywiania nie wywoływały dodatkowego stresu u starszej osoby. Dania powinny być apetyczne i cieszyć oko – wtedy senior szybciej przekona się do zdrowego jedzenia.