Z wiekiem nasz metabolizm zwalnia, a co za tym idzie, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne osób starszych jest mniejsze niż u aktywnych zawodowo osób dorosłych. Mimo, że organizm potrzebuje znacznie mniej kalorii, to zapotrzebowanie na składniki mineralne w jadłospisie dla seniora pozostaje bez zmian. Dieta seniora powinna być tak skomponowana, aby pokrywała niedobory związane ze starzeniem się organizmu.
Najlepsza dieta dla seniora to taka, która uwzględnia indywidualne potrzeby organizmu, stan zdrowia oraz choroby towarzyszące. W porozumieniu z lekarzem powinna być też uzupełniona doborem odpowiednich suplementów, witamin oraz leków.
Oto kilka zasad, o których opiekunka osoby starszej powinna pamiętać planując jadłospis dla seniora.
Po pierwsze, w odpowiedniej diecie powinniśmy unikać tłuszczów trans, które znajdują się w produktach typu “fast food”, gotowych produktach garmażeryjnych, słodkich i słonych przekąskach.
Po drugie, przyjrzyjmy się jakie witaminy dla seniorów są najbardziej potrzebne, jakie produkty są w nie bogate i co powinno znaleźć się w lodówce podopiecznego:
Warto też zapamiętać, że osoby starsze mają też często spory deficyt wapnia, niekiedy cynku i selenu, a u kobiet po menopauzie spada zapotrzebowanie na żelazo.
Dobrą zasadą w tworzeniu diety dla seniora jest zaplanowanie, aby każdego tygodnia na jego talerzu pojawiły się odpowiednio:
Seniorzy często mają ograniczony apetyt, zdarza się tak dlatego, że jedzenie wiąże się z pewnym dyskomfortem. Suchość w ustach, protezy zębowe czy ubytki w jamie ustnej mogą mocno ograniczyć przyjemność płynącą z jedzenia. Dodatkowo osłabienie węchu i smaku również negatywnie wpływa na wrażenia towarzyszące spożywaniu posiłków.
Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta. Jak więc nakłonić seniora do jedzenia nie tylko do zdrowego, ale i bardziej regularnego? Z pewnością to długa droga, więc na wstępie przyda się dużo cierpliwości.
Przygotowując jadłospis dla seniora, należy zadbać nie tylko o wartości odżywcze przygotowywanych posiłków, aby również o ich urozmaicenie. Dieta dla seniorów powinna być lekkostrawna, przyjazna wątrobie, a także pozytywnie wpływać na regulację ciśnienia.
Przy tym wszystkim jednak należy zwrócić uwagę na upodobania kulinarne osoby, dla której gotujemy.
Jeśli senior nie przepada za niektórymi warzywami to nie ma sensu, aby opiekunka osoby starszej zmuszała go do ich zjedzenia. Trzeba natomiast zadbać o to, aby zastępując niechciane produkty pokryć ich wartości odżywcze innymi składnikami.
Oprócz treści ważna jest też forma, dlatego warto zadbać, aby sposób podania potrawy był miły dla oka, a zapach wzmagał apetyt.
Należy mieć na uwadze, że wszystkie witaminy i minerały powinniśmy próbować uzupełniać prawidłowo zbilansowaną dietą. Zdarzają się jednak przypadki, kiedy samo gotowanie zdrowych posiłków może nie wystarczyć.
Odpowiedni preparat multiwitaminowy dedykowany seniorom może być bardzo pomocny, ale pamiętajmy, że zanim zdecydujemy się na jakikolwiek zakup powinniśmy skonsultować to z rodziną i lekarzem prowadzącym seniora.
Lekarz mający wiedzę na temat kondycji naszego podopiecznego może zlecić badania bądź też bazując na istniejącej dokumentacji medycznej wskazać odpowiednie preparaty.
Odpowiednie odżywianie się ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Jedzenie jest dla naszego organizmu paliwem, bez którego trudno o energię i siłę do pokonywania codziennych wyzwań.
Na koniec kilka dodatkowych zasad, które mogą okazać się przydatne podczas planowania i przygotowywania posiłków dla osoby starszej:
Odpowiednio skomponowane menu, bogate w pełnowartościowe składniki odżywcze, pomoże zwiększyć odporność seniora, poprawi kondycję kości oraz przyczyni się do zmniejszenia ryzyka zawału i chorób serca. Ważne jest, by zapoznać się z kondycją zdrowotną podopiecznego i wiedzieć, co powinien, a czego kategorycznie nie powinien jeść.
Osoby starsze często cierpią na różne schorzenia, odpowiednia dieta z pewnością wzmocni ich organizm. O tym na co najczęściej chorują seniorzy przeczytać można w artykule: Najczęstsze choroby osób starszych.