Starzenie się organizmu to nieuchronny proces. W jego trakcie możemy zaobserwować różne zmiany: fizyczne, psychiczne, a także fizjologiczne. Potrzeby seniora różnią się więc od tych, które mają młodsze osoby. Nasi rodzice i dziadkowie zmieniają styl życia, ale nie zawsze są w stanie pogodzić się z tym, że trzeba również zmodyfikować sposób żywienia. A często jest to nieuniknione – zwłaszcza wtedy, gdy w grę wchodzą różne schorzenia. Dlatego dieta dla osoby starszej powinna być odpowiednio skomponowana.
W podeszłym wieku zmniejsza się pojemność płuc. Tym samym do komórek organizmu jest transportowana mniejsza ilość tlenu, a przez to zahamowana zostaje podstawowa przemiana materii. Jednocześnie zapotrzebowanie na składniki odżywcze raczej się nie zmienia. Niektóre z nich są jednak ważniejsze dla seniora, niż dla młodszego człowieka. Jest to na przykład wapń, czyli budulec kości. Warto więc zwrócić uwagę na to, czy osoba starsza spożywa wystarczającą ilość wapnia. Problemem może być tutaj fakt, że u seniorów zmniejsza się wydzielanie śliny i zanikają kubki smakowe. Pojawiają się też problemy z rozgryzaniem i przełykaniem pokarmu, a także z trawieniem. Nierzadko nasz bliski może więc odmawiać zjedzenia obiadu czy kolacji.
Wynikiem nieprawidłowego żywienia mogą być tak zwane choroby dietozależne. Zaliczamy do nich: cukrzycę typu II, otyłość, choroby serca i układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, osteoporozę, nowotwory, próchnicę, a nawet zaburzenia psychiczne. Dlatego odpowiednia dieta dla osoby starszej jest niezwykle ważna dla zachowania zdrowia.
Kiedy w diecie seniora są potrzebne zmiany? Oto kilka przykładów:
Na pewno znamy powiedzenie, że „starych drzew się nie przesadza”. Dotyczy to nie tylko przeprowadzek w podeszłym wieku, ale też innych zmian w życiu. Senior, który jest przyzwyczajony do określonego jedzenia, nie będzie miał ochoty zmieniać swoich nawyków. Przecież od zawsze tak jadł, jego mama szykowała tłuste dania, babcia tak samo. Wszyscy dożyli późnych lat – dlaczego on ma robić inaczej? Naszym zadaniem jest więc edukacja żywieniowa bliskiej osoby. Warto też poprosić o pomoc dietetyka: być może specjalista przekona seniora do zmodyfikowania jadłospisu. Należy uzbroić się w cierpliwość. Nie zmuszajmy rodzica czy dziadka do natychmiastowej zmiany w menu. Przekonujmy go stopniowo i delikatnie. Możemy na przykład ograniczyć sól w potrawach na rzecz aromatycznych ziół. Dzięki temu senior przekona się, że zdrowe jedzenie może być też smaczne.
Problemem seniorów często są zaparcia, które wynikają z niskiej podaży błonnika. W celu ich uniknięcia dobrze jest włączyć do codziennej aktywności lekkie ćwiczenia. Wyciągnijmy naszego bliskiego na spacer, zachęćmy go do spokojnej gimnastyki. Trzeba również zwrócić uwagę na to, żeby osoba starsza wypijała odpowiednią ilość płynów (wody lub słabej herbaty). Optymalną ilością jest 1,5 litra dziennie. Wszystkie zmiany wprowadzajmy stopniowo, gdyż nagłe zwiększenie ilości błonnika w organizmie może nasilić dolegliwości. Osoby starsze powinny też ograniczać codzienne spożycie soli (zalecana dawka to do ok. 6 g/dobę). Zamiast niej można postawić na zioła i naturalne kostki rosołowe.
Zmiana nawyków żywieniowych w podeszłym wieku nie jest prostą sprawą. Możemy namawiać naszego bliskiego do zdrowego jedzenia, ale nie zmuszajmy go do niczego. Wyjaśnijmy, dlaczego odpowiednia dieta jest tak ważna i kibicujmy rodzicowi lub dziadkowi w próbach wprowadzenia zmian do menu. Podczas komponowania codziennego jadłospisu weźmy pod uwagę choroby, na które cierpi osoba starsza. Od nich bowiem zależy, jakich składników odżywczych potrzebuje senior. Jeśli uda nam się przekonać bliskiego do zdrowego żywienia, jeszcze długo będzie mógł cieszyć się sprawnością i w pełni korzystać z życia.